top of page
heavy-traffic.jpg

Trafik Sigortası

Trafik Sigortası

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da kısaca trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yapılması zorunlu olan sigorta. Herhangi bir kaza durumunda "karşı tarafın" malına veya canına verilen hasarı -kabahat oranına baÄŸlı olarak- kısmen veya tamamen karşılar.

 

Trafik Sigortası, Türkiye'deki en yaygın sigorta türlerinden biridir. 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereÄŸince karayoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunludur.[1]Polis kontrollerinde araçlarda bulunması beklenen belgelerden biri, trafik sigortası poliçesidir.

 

Trafik Sigortası bir sorumluluk sigortasıdır ve karayolunda seyreden araçların üçüncü ÅŸahıslara vereceÄŸi maddi ve bedeni zararları karşılar. Aracı iÅŸleten kiÅŸinin kendi aracına veya kendi kendisine vereceÄŸi zararları karşılamaz, Kasko sigortasının yerine geçmez. Trafik sigortası, manevi tazminat taleplerini de karşılamaz.

 

Trafik Sigortasında sigortalı kiÅŸi, Karayolları Trafik Kanunundaki tanım uyarınca iÅŸletendir. Türk hukukunda aracın iÅŸleteni araç sahibi olabileceÄŸi gibi uzun süreli kiralama yapan kiÅŸi gibi araç üzerinde önemli menfaati olan baÅŸka bir kiÅŸi de olabilir. Ä°ÅŸleten kiÅŸi olan sigortalının adı poliçe üzerinde belirtilir.

 

Trafik sigortası, zorunlu tarifeye baÄŸlıdır. Teminat sınırı ve tavsiye niteliÄŸindeki tarife primi Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından belirlenir ve yayımlanır. 2009 yılından itibaren teminatlar deÄŸil ama, ödenecek primler konusunda sigorta ÅŸirketleri serbest bırakılmıştır. Prim, aracın türü (otomobil, motosiklet, otobüs, vs.), ticari olup olmaması, kayıtlı olduÄŸu il gibi bazı etkenlere baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸir. Normalde bir yıl süreyle düzenlenir, primi peÅŸin ödenir. Trafik sigortası poliçesi, aynı zamanda makbuz yerine geçer. Trafik poliçesi ile birlikte verilmesi gereken trafik pulları ise, elektronik merkezi ortamda anlık takibin yapılabiliyor olması nedeniyle nisan 2011 tarihinden itibaren kalkmıştır.

 

Sigortalanan dönemde meydana gelen hasarlar, bir sonraki yıl ödenecek primi etkileyecektir. Hasar meydana gelmemesi durumunda, bir sonraki dönem sigortasına hasarsızlık indirimi uygulanır. Bu indirim yıldan yıla artar. En yüksek indirim oranı %20'dir. Buna karşılık, hasar meydana gelmesi halinde, hasarlılık sürprimi uygulanır. %500'e kadar çıkabilir. Hasarsızlık ve hasarlılık bilgileri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin TRAMER adlı veri bankasında tutulmaktadır. Sigorta ÅŸirketleri, Trafik poliçesi düzenlerken TRAMER veritabanını kontrol ettiklerinden, önceki poliçenin farklı bir sigorta ÅŸirketinden düzenlenmiÅŸ olması halinde dahi hasarsızlık bilgileri aynı kalmaktadır. Hasarsızlık indirimi, sigortalı aracı deÄŸil, aracı iÅŸleten kiÅŸiyi takip eder. Ancak bu hak, ancak satılmış olan araç yerine aynı cins bir aracın iki ay içinde satın alınması koÅŸuluyla verilir.

bottom of page